Sosiaalinen media alkusanat


keskiviikko 16. marraskuuta 2011

YouTube - julkaise itse!

YouTube kuvaa itseään "paikaksi, josta voi löytää, ladata, katsoa ja jakaa videoita."

Tätä YouTube juuri onkin. YouTubessa voi hakea ja katsoa videoita, joita palveluun on ladattu. Sivustolta löytyy valtava määrä erilaisia ja eripituisia videoita, joita katsotaan päivittäin monia miljoonia kertoja. Videoita sivulta löytyy monista aihealueista: mm. musiikkista, tieteestä, teknologiasta, viihteestä, huumorista, eläimistä, ihmisistä, hyväntekeväisyydestä, pelaamisesta, tyylistä, urheilusta, opiskelusta...Sivuston käyttäjille on myös mahdollisuus "tykätä" videoista ja kommentoida niitä.Tällä hetkellä valtaosa YouTuben aineistosta on englanninkielistä, mutta suomenkielisiä videoitakin löytyy. YouTuben käyttöliittymä löytyy myös suomenkielisenä.

Videoita voi katsoa täysin vapaasti ilman, että luo tiliä YouTubeen. Palveluun voi kuitenkin kirjautua kuka tahansa ja kirjautuneet käyttäjät voivat luoda mm. omia soittolistojaan ja ennen kaikkea ladata sivulle omia videoitaan. Videoita verkkoon lataavalla käyttäjällä on oma kanavansa, kuten tv:ssä. Kirjautuneena käyttäjänä voit "tilata" toisten kanavia, jolloin saat vastajulkaistut videot automaattisesti katsottavaksesi. 

Suurin osa YouTuben materiaalista onkin yksittäisten henkilöiden sivulle lataamia, mutta monet yhtiöt ovat YouTuben suosion myötä alkaneet ladata omia videoitaan sivustolle. Ennen vallinnut tekijänoikeiksia painottanut ilmapiiri on nykyään muuttunut vapaampaan suuntaan: koska videoiden päätymistä YouTubeen ei voi kunnolla estää, laitetaan video sinne itse. Siksi monilta tv-kanavilla ja -ohjelmilla on oma kanavansa YouTubessa, jotka sisältävät mm. ohjelmapätkiä.

Sinulla saattaa olla ehkä hieman negatiiviinen kuva YouTubesta päättömien videoiden majapaikkana, mutta tämä on kuitenkin vain osa YouTubea, jota voisi itse asiassa ajatella jopa sukupolvien muistisäilönä. Vaikka YouTube onkin perustettu vuonna 2005, se sisältää paljon aineistoa, joka on nähty ja koettu kauan ennen tätä aikaa. Ihmiset ovat muuttaneet vanhat videonsa sellaiseen muotoon, että ne voidaan ladata sivustolle. Voit löytää sivustolta helmiä entisiltä vuosilta - ei kun etsimään!  

EDIT: Käykääpä vilkaisemassa YouTuben uudistunut ulkoasu. Samat periaatteet pätevät vielä, mutta käyttöliittymä on uudistunut.

Löydät YouTuben täältä.
YouTube-artikkeli Wikipediassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti