Sosiaalinen media alkusanat


keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on internetissä tapahtuvaa vuorovaikutusta ihmisten välillä. Se on uusi tapa kuulua yhteisöön, uudenlainen ompelukerho, missä ihmiset voivat jakaa tietoja toisilleen, kommentoida toistensa juttuja, kokoontua ja keskustella. Siellä samasta aiheesta kiinnostuneet ihmiset voivat helposti kokoontua yhteen, riippumatta missä kaupungissa tai vaikkapa maassa ovat. Sosiaalinen media tuo ihmisiä yhteen ajasta ja paikasta riippumatta. Joten jos lapsesi tai lapsenlapsesi ovat liian kiireisiä käymään viikoittain, yllätä heidän liittymällä Facebookiin tai soittamalla heille Skype-puhelu, näin pääset lähemmäksi heitä nykymaailman kiireiden keskellä.

Sosiaalisen median välineistö on laaja ja kokoajan kasvava, joten tässä blogissa esittelemme muutaman niistä suosituimmista, joilla pääset alkuun omassa sosiaalinen seniori arjessasi. Vaikka sosiaalisessa mediassa kanssakäyminen tapahtuu tietokoneen ja muiden teknisten välineiden kautta, on kuitenkin muistettava että seurustellaan samaa palvelua käyttävän ihmisen, ei koneen kanssa. Ja mikä parasta sosiaalinen media on pääsääntöisesti ilmaista ja helppoa. Kun osaat käyttää yhtä, on toisenkin oppiminen jo helpompaa. Joten aloita yhdellä sosiaalisen median aluevaltauksella ensin tutkimalla sitä ja siirry tämän jälkeen seuraaviin ja vähitellen kuin huomaamattasi sosiaalinen seniori sisälläsi on saanut vallan ja olet jo kuin vanha tekijä sosiaalisen median maailmassa.

Ennenkuin astut sosiaalisen median maailmaan on kuitenkin hyvä muistuttaa itseään säännöistä ja rajoitteista. Käyttäytymissääntöinä sosiaalisessa mediassa pätevät samat kuin kasvokkaisissakin kohtaamisissa, eli käyttäydy hyvin äläkä hauku tai parjaa muita. Muista myös, että pieni varovaisuus on aina paikallaan, kaikkia salaisuuksia ei kannata tuoda julki sosiaalisessa mediassa. Kaikki siellä liikkuvat henkilöt eivät ole rehellisellä asialla ja aina sitä mitä kertovat olevansa, joten maalaisjärki käyttöön. Ja sitten vaan toimeksi.

Lisätietoja:
http://www.edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/mika_ihmeen_sosiaalinen_media
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_media

1 kommentti:

  1. Onko kellään vielä kokemuksia Diasporasta? Senhän pitäisi olla luotettavampi ja epäkaupallinen (?) vaihtoehto Facebookille.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Diaspora_%28ohjelmisto%29

    VastaaPoista