Sosiaalinen media alkusanat


maanantai 21. marraskuuta 2011

RSS

RSS:stä (Really Simple Syndication) puhuttaessa tarkoitetaan verkkosyötteitä, joita käytetään säännöllisesti päivittyvän digitaalisen sisällön, kuten podcastien, blogien, uutisten tai tiedotteiden, julkistamiseen. Käyttäjä voi tilata RSS-syötteen omalle tietokoneelleen joko internet-selaimen lukijaan tai erikseen ladattuun RSS-lukijaohjelmaan. 

RSS-syötteen ideana on, että verkkopalvelun käyttäjän ei tarvitse käydä erikseen seuraamassaan palvelussa nähdäkseen, onko sinne tullut uutta sisältöä, vaan RSS-syötteenä tilatun verkkopalvelun sisällöt päivittyvät automaattisesti käyttäjän RSS-lukijaan. Toisin sanoen jos verkkopalvelu julkaisee uutta sisältöä, RSS-lukija ilmoittaa asiasta käyttäjälle samalla periaatteella kuin tämä saisi sähköpostia.

Jos palvelun sisältö on tilattavissa RSS-syötteenä, löytyy palvelusta yleensä samanlainen kuvake kuin tämän tekstin alussa. Klikkaamalla kyseistä kuvaketta ja ohjeita seuraamalla saa sisällön tilattua RSS-lukijaan.

Toiset RSS-lukijat ilmoittavat vain uutisen otsikon ja URL-osoitteen, toiset taas tarjoavat koko tekstisisällön, jolloin käyttäjän ei tarvitse käydä ollenkaan verkkosivustolla lukeakseen tekstin. Lukijaohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Monista lukijaohjelmista löytyy jo valmiina eri aihepiireihin liittyvää sisältöä. Valmiiden syötteiden lisäksi käyttäjä voi itse lisätä ohjelmaan uusia osoitteita eli feedejä.  

Uusimmissa selaimissa (esim. Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer, Google Chrome) on valmiiksi integroitu lukijaohjelma, joten siitä vain tilaamaan syötettä mieluisalta sivustolta - selaimen lukijaohjelma hoitaa työn!

Lisätietoa RSS:stä löytyy Jorkki.com -sivustolta: http://www.jorkki.com/artikkelit/mika_rss_opas_aloittelijoille.php

Sitran verkkosivuilta löytyy hyvä esimerkki siitä, kuinka Firefox-selaimen RSS-lukijaa käytetään (käyttöperiaate lienee  melko samanlainen kaikissa selaimissa): 
http://www.sitra.fi/fi/Ajankohtaista/RSSUutispalvelut/rss-lukijat/rss-lukijat.htm





1 kommentti: