Sosiaalinen media alkusanat


maanantai 21. marraskuuta 2011

Facebook

Facebook on yhteisöpalvelu, joka saattaa yhteen eri elämänpiireistä tutut ystävät ja tuttavat. Facebookissa käyttäjä voi paitsi pitää yhteyttä ystäviinsä, myös jakaa heidän kanssaan verkosta tai kotikoneeltaan mm. kuvia, videoita ja linkkejä.

Facebookin käytön aloittamisen ensimmäinen vaihe on rekisteröityminen ja oman profiilisivun perustaminen, mikä käy helposti palvelu etusivulla. Käyttäjät esiintyvät yleensä palvelussa omalla nimellään, mutta se ei ole pakollista. Omalla nimellä esiintyminen kuitenkin helpottaa sitä, että tutut ihmiset löytävät käyttäjän ja voivat kutsua tämän ystäväkseen. Facebookissa voi siis etsiä tuttuja Facebook-profiilin luoneita ihmisiä ja kutsua heitä ystäväkseen. Kun toinen osapuoli on hyväksynyt ystäväpyynnön, näkyvät molemmat osapuolet toistensa ystävälistoilla ja he voivat seurata toistensa toimintaa Facebookissa, jakaa verkkosisältöjä ja kommunikoida toistensa kanssa esimerkiksi profiilisivulla tai chatissa.

Facebookissa on myös erilaisia ryhmä- ja tapahtumasivuja liittyen harrastuksiin, kulttuuriin, järjestöihin kaupalliseen toimintaan jne. Käyttäjä voi perustaa sellaisen helposti itse tai liittyä jonkun toisen perustamaan ryhmään tai ilmoittautua osallistujaksi tapahtumaan. Facebookissa on myös paljon ulkopuolisten tekemiä sovelluksia, jotka tarjoavat esimerkiksi erilaisia pelejä ja muuta huvia. Sovelluksien kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa, että sovelluksen luonut ulkopuolinen taho voi onkia tietoja sovelluksen ladanneen käyttäjän profiilista.

Facebookia käytettäessä kannattaa pitää mielessä, että kaikki sinne kirjoitetut asiat ja ladatut aineistot ovat enemmän tai vähemmän julkisia ja aineistot säilyvät verkossa periaatteessa ikuisesti, vaikka käyttäjä poistaisi ne profiilistaan tai lopettaisi Facebook-tilinsä. Kun liittyy Facebookiin, kannattaa ensi töikseen tutustua Facebookin tietoturva-asetuksiin ja rajata sitä, kuka pääsee näkemään Facebookiin laitetut aineistot. On lisäksi viisasta ottaa käyttöön suojattu https-selaaminen, jolloin pahantahtoisten ulkopuolisten on vaikeampi päästä käsiksi käyttäjän Facebook-tietoihin. Ystäväkutsujen kanssa on myös hyvä olla tarkkana – ystäväksi ei luonnollisesti kannata hyväksyä tuntematonta henkilöä, eikä ystäväkutsuja ylipäätäänkään ole pakko hyväksyä. Jokainen voi itse määritellä sen, kuinka läheiset tai kaukaiset ihmiset hyväksyy Facebook-ystäväkseen. Lisää turvallisuuteen liittyviä ohjeita löytyy Facebookin tukisivulta: http://www.facebook.com/help/?page=132501803490562

Vaikka Facebookin käyttö voi aluksi tuntua monimutkaiselta, ei pidä säikähtää, koska pienen totuttelun jälkeen palvelun toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Facebook ei myöskään missään tapauksessa ole pelkästään nuorten kohtaamispaikka – siellt löytyy yhä enemmän ja enemmän ihmisiä kaikista ikäluokista. Palvelun kautta voi jopa löytää uudelleen vanhoja, kauan sitten kadonneita ystäviä, joten kiinnostuneiden kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Facebook löytyy täältä: https://www.facebook.com/
Facebookin ohje- ja tukikeskus antaa vinkkejä aloittelijoille: http://www.facebook.com/help/

1 kommentti:

  1. Your article is extraordinarily smart.I love to browse your diary's posts everyday and that i got vast facilitate from your blog and developed a replacement app how to login spotify premium apk
    you'll check.Thanks for wonderful diary.

    VastaaPoista