Sosiaalinen media alkusanat


keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Linkin alkeet - mistä tunnistaa?

Kun surffailet verkossa, liikut web-sivuilta toiselle usein linkkien avulla. World Wide Webin (jossa nytkin olet, kun luet tätä) rakenne ei ole lineaarinen; et voi siis vain kelata sivupalkista esiin kaikkia olemassa olevia verkkosivuja vaan joudut hyppimään sivulta toiselle. Tämä onnistuu hyperlinkkien - tuttavallisimmin linkkien - avulla. 

Pelkästään tälläkin sivulla on useita linkkejä, jotka saattavat näyttää erilaisilta. Usein linkin erottaa sen väristä, joka eroaa muusta tekstistä. Perinteiset linkit ovat sinisiä, mutta nykyään ne voivat olla muunkin värisiä. Perinteisesti linkit on myös aliviivattu, mutta tätä tehdään nykyään harvemmin tyylisyistä.

Joskus linkki näkyy URL:osoitteena, kuten tässä: http://sosiaalinen.seniori.blogspot.com. Muulloin linkki voi olla pelkkä sana tai fraasi tekstin seassa tai verkkosivulla. Myös kuvat ja logot ovat usein linkkejä mm. sivuston etusivulle. Tällaiset linkit löytyvät mm. tämän sivun yläkulmasta Bloggerin-logosta ja tämän blogin otsikosta.

Edellä mainittujen piirteiden lisäksi linkin erottaa usein siitä, että kun hiiren vie linkin kohdalle, se muuttaa jotenkin muotoaan. Perustekstiltä näyttävä sana tai fraasi voi esimerkiksi muuttaa väriään, saada alaviivauksen tai taustavärin.
Linkki voi myös periatteessa olla näkymätön siinä mielessä, että sitä ei  erota linkiksi päältäpäin eikä se muuta muotoakaan. Tämän blogin otsikko on esimerkiksi tällainen. Tällöin sen voi erottaa linkiksi siitä, että kursorisi (eli hiiresi näytöllä) muuttuu osoittavaksi kädeksi.

Nettiä käyttäessä ei voi välttyä käyttämästä linkkejä, mutta joskus niiden kanssa on syytä olla varovainen. Linkin painaminen voi saada aikaan pop-up -ikkonoiden (mainosikkunoiden) automaattisen avautumisen selaameesi tai viedä sinut sivulle, jonne et halunnut. Kannattaa myös olla varma linkin sisällöstä tai käyttämäsi verkkosivun luotettavuudesta, sillä linkkiä klikatessasi voit samalla tahtomattasi klikata koneellesi viruksen. Ei kannata kuitenkaan turhaan pelästyä: pitää vain muistaa pitää järki kädessä verkossa liikkuessa.

Hyperlinkki Wikipediassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti