Sosiaalinen media alkusanat


sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Google (ja muut hakupalvelut)

Sanoihin ”Google” ja ”googlaaminen” on varmasti moni törmännyt arkipäivän keskusteluissa ja eri medioissa. Internetin saloihin perehtymättömässä ne saattavat kuitenkin herättää ihmetystä, joten lienee syytä selventää asiaa hiukan. Google on maailman suosituin Internetissä toimiva hakupalvelu. Jos mieltäsi askarruttaa jokin kysymys, löydät siihen mitä luultavimmin vastauksen Googlesta. Hakeminen on helppoa: tarvitsee vain kirjoittaa vain hakusana tai -sanat Googlen hakukenttään. Hakukyselyn vastaukseksi palvelin antaa listan hakutermejä parhaiten vastaavista internetsivustoista. Tällaista hakukyselyjen tekemistä Googlessa sanotaan googlaamiseksi – tosin termi on nykyään Googlen suosion myötä yleistynyt niin paljon, että googlaamisesta puhuttaessa saatetaan tarkoittaa myös tiedonhakua internetissä ylipäätään.



Jos tavallinen sanahaku ei tunnu rajaavan tuloksia tarpeeksi, voi Googlessa tehdä myös tarkennetun haun, johon löytyy linkki tulossivun alalaidasta. Tarkennetulla haulla voidaan nimensä mukaisesti tehdä tarkempia rajauksia hakukyselyyn: on esimerkiksi mahdollista etsiä sivustoja jonkin tietyn ilmaisun tai lauseen perusteella, rajata sivustoja pois tiettyjen sanojen perusteella ja päättää, missä sivuston osassa hakusanojen tulee esiintyä. Voidaan myös valita tulokseksi sivustoja niiden julkaisumaan, -kielen tai vaikkapa tuoreuden perusteella.

Google tarjoaa perushaun lisäksi myös kuvahaun, karttahaun, kääntäjän kieleltä toiselle (käännös ei tosin yleensä ole kovin luotettava) sekä Google Scholar -palvelun, jolla voi hakea tieteellistä kirjallisuutta. Linkit kyseisiin hakupalveluihin löytyvät Google-sivuston ylälaidasta. Googlen hakupalvelut ovat todella helppokäyttöisiä ja jos tietoa hakiessa menee sormi suuhun, tulossivun alalaidassa on linkki hakuvihjeisiin.


Kuvakaappaus Googlen hakusivulta.


Google ei suinkaan ole hakupalvelimista ainoa. Internetissä on runsaasti erilaisia hakupalveluita, joita kannattaa rohkeasti kokeilla. Tiedonhaun tulokset eivät suinkaan ole kaikissa hakupalveluissa samat – eri hakukoneista voi olla hyötyä erityyppisissä hauissa ja hakupalvelut täydentävät toinen toisiaan.

Googlen hakupalvelu löytyy täältä: http://www.google.fi

Muita hakupalveluita:


Lisätietoa hakupalvelimien toiminnasta löytyy Suomen Internetoppaan sivuilta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti