Sosiaalinen media alkusanat


keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Podcast - kuuntele milloin haluat

Kaikessa yksinkertaisuudessaan podcast tarkoittaa käytännössä radio-ohjelman kaltaista äänitettä, jonka voi ladata internetistä ja kuunnella silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Podcast tulee sanoista iPod ja broadcasting. iPod on Apple-yhtiön suositun MP3-soittimen nimi. (Lue lisää MP3-soittimista täältä.) Broadcasting puolestaan tarkoittaa englanniksi radio- ja tv-lähetystä. Podcast yhdistää nämä kaksi asiaa uudenlaiseksi median lähetys- ja vastaanottomuodoksi.

Podcasteja tilataan RSS- tai Atom-syötteinä omalle tietokoneelle RSS-syötteitä käsittelevän ohjelman avulla. Tunnetuin podcastien tilaamisen ja vastaanottamisen mahdollistava ohjelma lienee iTunes, jolla voi myös kuunnella musiikkia. iTunesin kautta päsee iTunesin podcast-hakemistoon. Hakemistosta voit valita haluamasi podcastin, tilata sen napin painalluksella, jolloin se latautuu tietokoneellesi automaattisesti aina, kun uusi jakso on julkaistu. Podcastin voit kuunnella tietokoneeltasi, milloin haluat, eikä podcast kuuntelun jälkeen häviä minnekään; se jää koneellesi, jollet sitä varta vasten poista. Kun kuuntelet podcastia, voit pysäyttää sen ja jatkaa, kun haluat. Voit myös kelata äänitettä eteen- ja taaksepäin. Vaikka podcastia voikin kuunnella suoraan tietokoneelta, podcastien luonteeseen kuuluu, että ne voi ladata tietokoneelta MP3-soittimelle, jolloin voit kuunnella niitä vaikka lenkillä tai bussimatkalla.

Podcast voi olla varta vasten podcastiksi tehty äänite. Kuka tahansa voi melko vähin välinein tuottaa podcastin. Eri aiheet ovat hyvin edustettuina: löytyy podcasteja ajankohtaisaiheista ja politiikasta musiikkiin ja huumoriin. Podcasteja julkaisevat esimerkiksi Valkoinen talo ja brittiläinen The Guardian -lehti. Osa podcasteista tulee kuintenkin perinteisiltä audio-visuaalisen median edustajilta, kuten YLEltä tai BBC:ltä. Mediayhtiöt  tarjoavat usein radiokanavillaan lähetetyistä ohjelmista podcast-versiot, jotka saattavat sisältää mm. ohjelman parhaat palat yhdeltä viikolta. Näin sinun ei tarvitse olla radion ääressä kuuntelemassa tiettyyn, sidottuun aikaan vaan voit ladata ja kuunnella ohjelman, kun se sinulle parhaiten sopii.

Vaikka podcastit perinteisesti mielletään juuri audiotiedostoihin viittaavaksi, voivat podcastit olla myös videomuotoisia, kuin tv-ohjelmia. Näitä voi myöskin katsella tietkoneelta tai soittimelta, joka pystyy toistamaan videota.


Voit ladata iTunesin täältä

Linkkejä:
YLEn tarjoamia podcasteja
Valkoisen talon podcastit (englanniksi)
BBC:n podcastit (englanniksi)
Podcast-artikkeli Wikipediassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti